Flamenco Vlaams?

Flamenco is vlaams!?

Flamenco betekent zoveel als vlaams maar is tevens de verzamelnaam voor de Andalusische zang en dans en dit blijkt geen toeval te zijn!
Alles begint in 1500 toen Keizer Karel alias ‘Carlos primero’ in Granada verscheen.


Deze machtige Gentse veroveraar werd in die tijd omringd door diverse Vlaamse lijfwachten die zich bijzonder opzichtig gedroegen. Met veel rumoer en vertoon, net zoals de zigeuners die precies ook in deze periode hun entree in Spanje maakten.
Het gedrag van de niet zo geliefde gitanos werd door de Andalusiërs in de 16de eeuw vergeleken met dat van de Vlaamse huurlingen, de ‘mercenarios Flamencos’. Stilaan werd flamenco zelfs een synoniem voor gitano. Later na Alva en de beeldenstorm namen de Gitanos dienst in de Tercios de Flandes, de spaanse bezettingstroepen in de lage landen. Ook zij werden ‘mercenarios Flamencos’ of kortweg Flamencos genoemd, wat wel een tot verwarring leidt met hun voorgangers onder Carlos I. Toen in de 18de eeuw Carlos III burgerrechten verleende aan de zigeuners, werd de negatief geladen term gitano vervangen door het synoniem flamenco en een nieuwe term was geboren.

Comments are closed.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.