3 nieuw aankomende jachthavens in de regio

Al vele jaren wordt gespeculeerd over de mogelijke bouw van nieuwe sport/jachthavens in de regio. Enkele projecten waren destijds ver gevorderd maar werden door onder meer de crisis in 2008/2009 op de lange baan geschoven.

Het ziet er nu toch naar uit dat op drie verschillende plaatsen, Málaga (San Andres), Torrox (Calaceite) en Almuñecar (paseo Reina Sofía) de plannen in een vergevorderde fases zitten.

 

Málaga

Dit project betreft een jachthaven met iets meer dan 500 ligplaatsen, een hoogwaardige commerciële ruimte, een droogdok, een zeilschool en een investering van 44 miljoen euro

Het belangrijkste effect zal zijn dat de haven van Malaga, die de rechten voor de aanleg en exploitatie van deze jachthaven voor 50 jaar heeft toegekend, een belangrijke bron van inkomsten krijgt tegen een jaarlijkse vergoeding van 1,5 miljoen euro. Dit cijfer geeft een idee van de economische vooruitzichten van dit project, dat met zijn 506 beschikbare ligplaatsen de jachthaven bij uitstek wil worden voor Madrid, dat op slechts twee en een half uur afstand ligt met de AVE-hogesnelheidstrein en met het station María Zambrano op slechts 10 minuten loopafstand.

 

 

Torrox

De lang gekoesterde wens om aan de oostkust van Malaga een jachthaven te herbergen is een stukje dichterbij gekomen. Het bedrijf Acciona heeft reeds in mei 2022 een voorstel ingediend voor de aanleg van een jachthaven met een capaciteit van 872 ligplaatsen in de gemeente Torrox. De geraamde investering zou ongeveer 87 miljoen euro bedragen.

Met deze stap wil men inspelen op de groeiende vraag naar sportligplaatsen in het Calaceite-gebied. Binnen het complex is 6.640 vierkante meter gereserveerd voor commerciële activiteiten en horeca. De rest van de gebouwen is bestemd voor essentiële doeleinden en activiteiten in verband met de havenactiviteit, zoals de kapiteinsdienst en kantoren, droogdokken of een brandstofservicestation.

 

 

Almuñecar

De dienst toerisme van de gemeente Almuñécar- La Herradura heeft in januari 2023, met de steun van de Junta van Andalucia,  het project gepresenteerd voor de nieuwe jachthaven van Almuñécar.  De haven zou een capaciteit krijgen van meer dan 500 ligplaatsen, bestemd voor boten met een lengte tussen 8 en 25 meter.

Een van de kenmerken van de nieuwe jachthaven is de oppervlakte voor de commerciële zone, die meer dan 5.000 m2 zal bedragen, samen met meer dan 400 parkeerplaatsen die de toegang voor het wegverkeer zullen vergemakkelijken.  Dit gecombineerd met de capaciteit van de haven van Marina del Este zou van de regio de bestemming met het grootste nautische aanbod aan de kust van Granada maken. Het project voor de nieuwe jachthaven zal naast de promenade Reina Sofia komt te liggen.

Comments are closed.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.