Arenas

Hoewel Arenas op slechts 10 kilometer van Vélez-Málaga, de hoofdstad van de Axarquía ligt, is het een typisch voorbeeld van de witte dorpjes in de omgeving. Het ligt op 416 meter hoogte, aan de voet van de berg Bentomiz met de ruïnes van een oud Moors fort. Van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving: de zee en de bergen vormen het uitzicht, samen met de duizenden olijfbomen en amandelbomen en de verschillende witte dorpjes in de omgeving.

De normale route om het dorp te bereiken is vanaf Velez-Malaga de MA117 te nemen. De weg loopt langzaam omhoog naar de Bentomiz berg en biedt prachtige panoramische uitzichten op zee. Halfweg, bij Venta El Palomar, ligt de gemeentelijke grens van Arenas.

Het Moorse verleden van het dorp is te zien aan de nauwe kronkelende straatjes. Er is een oude olijfmolen en een muurschildering, gemaakt door de keramist Virgilio Gonzalez bij de entree van het dorp. Het centrum heeft typische nauwe straatjes, pleintjes en hoekjes, versierd met bloemen en planten in prachtige potten. Vroeger was er een duidelijk onderscheid in drie verschillende wijken in het dorp. El Barrio Alto is een interessante wijk waar handarbeiders, keramisten en smeden woonden.
Het centrum is waar de beter gesitueerde inwoners van het dorp woonden en de wijk waar het gemeentehuis gevestigd was. Hier vindt u ook een plein met de 12e eeuwse kerk-moskee van Santa Catalina. De derde wijk is El Barrio Bajo, waar de meer gewone werkers van het dorp wonen. Vanaf elk punt in het dorp kun je de berg van Bentomiz zien, met haar oude fort. De top kan bereikt worden via een vrij steile track / weg. Vanaf hier heeft u uitzicht op de kustlijn en kunt u bij helder weer zelfs de klippen van Noord-Afrika zien.
De kerk van Santa Catalina werd gebouwd in de 16 eeuw en kent een Mudejar constructie. Op dezelfde plek waar voorheen een moskee uit de 12e eeuw stond. De minaret van de moskee is nog steeds in perfecte staat.
…………..   …………..   ………   ….  … .
Dichtbij Arenas ligt het kleine dorpje Daimalos, waar wijn van zeer goede kwaliteit wordt geproduceerd. Twee overblijfselen uit de 12e eeuw zijn hier te vinden: een Moorse fontein en een minaret, waarvan wordt verondersteld, dat het de oudste van de Merini periode is. De kerk, eveneens gebouwd op de plek waar vroeger een moskee stond, heeft een minaret die is getransformeerd in een klokkentoren door de Christenen.
Het centrum van Daimalos is ook typisch Moors, met kleine huizen op steile nauwe straatjes, die allen leiden naar het kerkplein.
De kalender van festiviteiten in Arenas begint met Carnaval en gaat door met verschillende lokale en religieuze vieringen, zoals de “Feria” ter ere van de beschermheilige Santa Catalina en San Sebastian, van 10 tot 12 augustus en de Candelarias op 7 september.

Tegenwoordig is het meest aansprekende feest in Arenas het feest van de muilezel (la Feria de la Mula), dat plaatsvindt op 12 oktober. Op deze dag komt men vanuit alle omliggende dorpen en steden en zelfs vanuit Granada met muilezels naar Arenas om deze te showen en te verhandelen. Dit schouwspel, tezamen met dansoptredens en een grote paella, aangeboden door de gemeente, maken dit feest zeer vermakelijk voor het grote aantal bezoekers dat hier jaarlijks op af komt.
Arenas beschikt verder over verschillende eenvoudige kleine restaurantjes en bars. Naast de plaatselijke specialiteiten wordt hier ook de lokale zoete wijn aangeboden, gemaakt door de wijnboeren uit Arenas. Kortom Arenas is een typisch wit bergdorpje, dat de moeite van bezichtiging zeker waard is.

1 Comment

  1. In de bergen net buiten Arenas, ligt Bed & Breakfast Casa Agradable. Casa Agradable beschikt over vier gastenkamers met allen een eigen en-suite badkamer, overdekt terras, groot open terras met bbq, zwembad met zonneterras en een dakterras met 360 graden zicht op zee, bergen en de omliggende witte dorpjes. Casa Agradable is een geschikt uitgangspunt om alle hoogtepunten van dit gebied te ontdekken.
    Voor meer informatie en foto’s bezoek de website: http://www.casagradable.com.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.