Fiscale verplichtingen huurinkomsten – vakantiehuis

De BTW op verhuren van uw vakantiehuis/appartement in Spanje bedraagt op dit moment 10%. Of dit voor u van toepassing is hangt af van de complementaire diensten die worden aangeboden.
De Algemene Directie van Belastingen heeft uitdrukkelijk bepaald dat de complementaire diensten zoals die gebruikelijk zijn in het hotelwezen als referentie dienen:

  • Wekelijkse schoonmaak van de accomodatie
  • Wekelijksewissel van bed- en linnengoed.

De volgende diensten worden echter NIET beschouwd als direct gerelateerde complementaire diensten:

  • Schoonmaak bij aankomst en vertrek
  • Wissel bed- en linnengoed alleen bij aankomst en vertrek
  • Schoonmaak gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw (bijv. foyer, trappen en liften) en op het terrein (bijv. grasvelden, ingangen, paden en stoepen).
  • Onderhoud en eventuele reparaties m.b.t. electriciteit, loodgieterswerk, glas, sloten, rolgordijnen en huishoudelijke elektrische aparaten.

Hierbij een aantal voorbeelden:

  1. Wanneer de eigenaar van de woning rechtstreeks verhuurt aan de huurder en de bovengenoemde complementaire diensten van het hotelwezen niet aanbiedt, is de huur vrij van BTW.

 

  1. Wanneer de eigenaar van de woning rechtstreeks verhuurt aan de huurder, maar wel de bovengenoemde complementaire diensten van het hotelwezen aanbiedt,wordt de huur vermeerderd met 10% BTW.

 

  1. Wanneer de eigenaar van de woning rechtstreeks verhuurt aan bedrijven en professionals om ter plekke hun activiteiten uit te oefenen moet de eigenaar van het vakantiehuis het bedrijf 21% BTW aanrekenen, aangezien er sprake is van een intermediair en de eigenaar niet rechtstreeks diensten aanbiedt.

Professionele hulp
Axarquía Solicitors raadt u aan om uw persoonlijke situatie te komen bespreken met een van onze (Spaans- en Engelstalige) specialisten. Neem contact met ons op voor een gratis oriënterend gesprek in ons kantoor in Vélez-Málaga of Nerja:
Voor ondersteuning in het Nederlands kunt u terecht bij Hennie Peute.

he****@ax****************.com

Comments are closed.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.