Cortijo Jurado krijgt een nieuwe invulling

Voor iedereen die wel eens de A357 vanuit Málaga richting Cartama nam zal dit gebouw zijn opgevallen.  Langs dit grootste pand, wat ooit het leven huisvestte van twee van Málaga’s rijkste families, rijden er dagelijks velen duizenden mensen.  Waarbij iedereen zich zeker al eens heeft afgevraagd wat het precies was en wat er van zal worden.

Er is weinig bekend over het exacte bouwjaar, omdat de documenten die hiervan konden getuigen zijn verdwenen. Het populaire geheugen vertelt dat het tussen 1830 en 1840 werd gebouwd door een van de rijkste families in Malaga, de familie Heredia.

Het geluk lachte de familie Heredia niet altijd toe. Ze kwamen uit La Rioja en konden in Malaga hun toekomst opbouwen. Door economische druk werden ze in 1925 gedwongen om het landgoed te verkopen aan de familie Larios, een andere grote familie uit Malaga.

De families Heredia en Larios waren goede vrienden, zowel persoonlijk als zakelijk. Ze maakten deel uit van de hoge bourgeoisie van de provincie. De familia Larios had nog een boerderij op nauwelijks 2 kilometer van deze.
Gezegd wordt dat beide panden gelinkt waren door ondergrondse gangen waar volgens de legende tussen 1890 en 1920 jonge meisjes werden vermoord nadat ze naar verluidt waren onderworpen aan vernederingen en rituelen van satanische aard. Sommige lichamen van de meisjes werden later gevonden langs de oevers van de rivier Campanillas, niet ver van de boerderij.

Het pand staat sinds in Málaga bekend als ‘het spookhuis’, niet alleen vanwege het spookachtige uiterlijk, maar ook vanwege de vele meldingen van mysterieuze stemmen en vreemde geluiden die er naar verluidt zonder verklaring zijn gehoord.

Het is een van de bekendste ‘spookachtige’ gebouwen in Spanje en wordt door aanhangers van paranormale verschijnselen beschouwd als een soort tempel.

Na de familie Larios kocht de familie Quesada het pand en in 1952 een arts uit Valladolid, hoewel hij er nooit heeft gewoond.
De laatste eigenaren van dit landhuis waren de familie Vega Jurado, die het in 1975 verwierf en waaraan het de naam ontleent die het zo bekend maakt. In het jaar 2000 werd het gekocht met de bedoeling het om te bouwen tot een luxe hotel, een project die nooit in uitvoering kwam.

Nu liggen de plannen op tafel waarbij het terrein van Cortijo Jurado zal worden omgebouwd tot een groot kantorencomplex. Het zou gaan om gebouwen met intelligente en multifunctionele ruimtes met een bebouwde oppervlakte van meer dan 20.000 m2 en meer dan 43.000 m2 open ruimte.

 

Comments are closed.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.