Interview Temperament – Viva España


In het mei-nummer 2009 van Viva España – Temperament
vindt U op pagina 91 een interview van Patricia die
haar persoonlijk verhaal vertelt als buitenlandse in de Spaanse bouwwereld.
Zie hieronder de copie aangevuld met het volledige verslag.

 

 

 

Patricia De Donder (35) verliet begin 2004 samen met haar partner Geert Grommen en een volgeladen wagen België om het een jaartje in Spanje te proberen. Inmiddels zijn we bijna 6 jaar verder en vorig jaar werd hun zoontje Alejandro geboren.
WAAR?
In Frigiliana (ten noorden van Nerja), uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes aan de Costa del Sol. Het ligt vlakbij het natuurpark Parque Natural de las Sierras de Almijara, Tejeda y Alhama in de provincie Málaga (Andalucía)
WAAROM?
In België was ik zelfstandig architect, voornamelijk actief in de regio Mechelen (Vlaams-Brabant). Ik stond op het punt mijn praktijk uit te breiden om me meer te kunnen toeleggen op creatief ontwerp en werfopvolging. De hoge Belgische loonkosten in combinatie met het sterk bureaucratische karakter van het beroep architect heeft me op zeker moment sterk doen twijfelen aan deze keuze. Zou deze beslissing me meer levenskwaliteit bieden? Dit was nog maar zeer de vraag! Eens ik hierover begon na te denken samen met mijn vriend die ook actief was in de bouwsector (renovatie en decoratiewerken) ging de bal pas echt goed aan het rollen. Hadden we het al niet druk genoeg? Was België eigenlijk wel de plek waar we de komende 10, 20 -…jaar van ons leven wilden slijten? Een diepgaande bezinning was het gevolg!
Werken en wonen in een land met een warm klimaat, op een plek waar je de natuur nog in handbereik hebt, zonder zelfs in het weekend geconfronteerd te worden met ellenlange files, leven in een samenleving die nog authentiek is en zichzelf niet voorbijsnelt…was onze echte droom. Verhuizen was dus de boodschap i.p.v. een carrièrewending in eigen land.
De bezinning heeft ons via een aantal omwegen via Elche (Costa Blanca) en Granada  naar Frigiliana geleid aan de Costa del Sol.
WAT?
Mijn opleiding en ervaring als architect leidde ons al snel de Spaanse bouwwereld binnen. Onze hunker naar actief en creatief bezig zijn en het niet verloren laten gaan van opgedane kennis en ervaringen in België leidde tot de oprichting van Hogar Creativo.
Initieel gestart als een projectmanagementbedrijf waar bouwen en verbouwen onze belangrijkste drijfveer was, werd al snel het takenpakket uitgebreid tot kopen en verkopen van vastgoed. Vandaag de dag ligt onze hoofdtaak op het verstrekken van onafhankelijk advies bij aankoop en verkoop van vastgoed. In tegenstelling tot een makelaar treden we op als onafhankelijk vastgoedadviseur en bundelen we -in samenwerking met een kwalitatief samengesteld makelaarsnetwerk- het beste van de markt voor onze klanten.
CULTUURSHOCK?
Een cultuurschok hebben we niet echt ervaren, wel heb ik soms het gevoel 20 jaar terug in de tijd gekatapulteerd te zijn. En er zijn wel de cultuurverschillen: vb. Andaluciërs zijn heel open en direct in hun communicatie. Familiebanden zijn bijna heilig. Duidelijke afspraken maken is niet hun sterkste. De mañana-mentaliteit en de siësta wordt hier nog sterk in ere gehouden.
Men leeft meer in het hier en nu. Men klopt lange werkdagen: van 10u tot 21u. Zaterdagnamiddag om 14u begint formeel het weekend, de kwaliteit van hun leven zit verweven doorheen de ganse dag. Er is geen rush: om 10u30 valt het werk stil voor de bocadillo (broodje) en van 14u tot 17u is er de siësta.
INTEGRATIE?
We spreken beiden Spaans en komen beroepshalve dagelijks in contact met zowel Spanjaarden als buitenlanders. Het komt erop aan het goede van beiden werelden te combineren. Ons zoontje Alejandro is nu 8 maanden oud en is voor ons een volgende fase naar integratie. Spanjaarden zijn dol op kinderen m.a.g. dat we nu dagelijks nog meer contact hebben met het Spaanse leven.
BELGIË OF SPANJE??
Spanje zonder twijfel maar er zijn altijd wel dingen die je mist. Familie en een paar goede vrienden, het culinaire en culturele aspect van het Bourgondische Vlaanderen natuurlijk. Je kan niet loochenen dat je Noord-Europeaan bent maar anderzijds de 300 dagen zon per jaar, de natuurgebieden, de Meditteraanse kust, de zuivere lucht (geen smog en fijn stof), geen files, de meer onthaaste manier van leven zorgen voor veel meer levenskwaliteit.
¡Viva España!
Meer info:
www.hogarcreativo.com
www.andaluciavastgoed.com

Comments are closed.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.