Vino tinto de verano

Vino tinto de verano

Iedereen die aan de Costa del Sol op vakantie geweest is en de lokale drank- en spijskaart verkend heeft, heeft zeker al kennisgemaakt met de verfrissende ‘Vino Tinto de Verano‘. 

Het drankje wordt geschonken met veel ijs en bestaat uit limonade en rode wijn.
Het klinkt een vreemde combinatie maar als aperitief is het zeker niet slecht.
Dit drankje stamt blijkbaar uit de jaren vijftig toen de luxueuze witte limonade het putwater begon te verdringen. Water werd vroeger naast de wijn geschonken. Toen éénmaal de limonade op tafel kwam werd deze ermee vermengd. Volgens sommigen zijn kinderen de werkelijke veroorzakers van dit gebruik waarna de minder principiële ouders volgden en tenslotte driekwart van de natie bezweek.

 

Vroeger was het drinken van Vino Tinto de Verano blijkbaar zo ingeburgerd dat de landwijntjes (Valdepeñas of Jumilla) in regel verdund werden met casera (soort witte limonade) De betere wijnen uit de Rioja of Penedes werden onvermengd gedronken.
Gelukkig is dit gebruik verdwenen en is de Vino Tinto de Verano als verfrissend aperitief een eigen leven gaan leiden zonder goede spaanse wijnen te bedoezelen.
Vandaar één advies: drink het als een aperitief want anders mag je de dag nadien kennismaken met een heuse spaanse resaca!
Probeer i.p.v. de klassieke tinto de verano con limón ook eens con fanta de naranja!
¡Salut¡

1 Comment

  1. Anusha says:

    De originele Tinto de Verano wordt met kleurloze citroenlimonade gemaakt, geen witte limonade, en inderdaad, deze kan je best met een gewone rode tafelwijn maken, geen kwaliteitswijnen.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.