Catacion de aceite

Wijnproeverijen kennen we wel allemaal maar wist je dat we hier in Andalucia ook olie-proeverijen doen? Inderdaad, het vloeibare goud, het natuurlijke en pure sap van de olijven.
Wij gingen dit maal op pad in de buurt van Granada, namelijk in een prachtig gelegen klein wit bergdorpje Nigüelas. Eerst gaan we een kijkje nemen bij de meer dan honderden jaren oude bomen gelegen aan de voet van de Sierra Nevada. In de zomer worden de weides nog bevloeid door het eeuwenoude Moorse irrigatie systeem. Hier krijgen we wat meer uitleg over de soorten olijven, de bomen, zijn wortels, het snoeiwerk en wat er gebeurt met een zieke boom.
Nadien wordt je naar het doaceite-de-oliva-500x332rpje gebracht naar de authentieke “Almazara” of molen die dateert uit de XV de eeuw. Prachtig hoe deze bewaard bleef! De middeleeuwse houten pers, een echt staaltje ingenieurswerk staat er nog in volle glorie.
Nadien gaan we naar een video kijken over de evolutie van zowel de olijvenpluk als de persing. Daar staan ook al glaasjes klaar voor de proeverij. Je krijgt er 5 zeer uiteenlopende oliën te proeven. En niet alleen de zuivere extra vierge maar ook de smaak van oliën die tijdens de persing samen met verse kruiden zoals bv. basilicum, worden geperst. Na een uurtje zit je goed in de olie en kan je indien gewenst ook enkele flesjes of cosmetica op basis van olie kopen.
Ben je in de buurt op vakantie dan kunnen wij dit ten zeerste aanraden. Gekoppeld aan de proeverij zou je ook nog een wandeling kunnen maken die vertrekt vanuit het dorp of een wijn degustatie die eveneens door dezelfde organisatie wordt aangeboden.
Smakelijk!

Comments are closed.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.