Wat weet je over…amandelen?

 

De bloeiperiode van de amandelbomen mag dan wel net voorbij zijn, de kleurrijke bloemen van deze bomen zorgen elk jaar weer voor een mooi contrast. Iedereen geniet van het uitzicht maar hoeveel weten we eigenlijk over amandelen? Ze blijken enkele goed bewaarde geheimen te hebben. Daarom in deze nieuwsbrief enkele weetjes over amandelen!

  1. Familie van de perzik

Amandelen, die we aanduiden als noten, zijn eigenlijk steenvruchten van de amandelboom. Die boom behoort tot ‘prunus’-familie. Ook kersenbomen, perzikenbomen en nectarinebomen vallen onder dezelfde categorie.

  1. Caloriearme noten

Amandelen behoren samen met de cashew- en pistachenoten tot de calorie-armste noten. Van alle noten bevatten ze het minst verzadigde vetten. 30 gram amandelen is goed voor zo’n 160 calorieën.

  1. Rauw of droog geroosterd zijn gezondst

De gezondste manier om amandelen te eten is rauw. Indien er op een verpakking vermeld staat ‘geroosterd’, gebeurt dit meestal in vet. Indien u ze toch geroosterd wilt u eten, kunt u best op zoek gaan naar ‘droog geroosterd’.

  1. Amandelen verlagen bloedsuikerspiegel

Uit een onderzoek dat onlangs is verschenen in het voedingstijdschrift Journal of nutrition blijkt dat de olieachtige ‘noot’ helpt om de bloedsuikerspiegel te doen dalen na de maaltijd. Bovendien verlagen amandelen insulinepieken. Dit heeft tot gevolg dat je minder snel honger krijgt na een maaltijd.

  1. Ideaal voor vegetariërs door calcium

Een handje noten is goed voor 10 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium. Calcium is een onontbeerlijk mineraal dat nodig is voor vorming van botten en tanden en voor het doorgeven van informatie via de zenuwen.

Comments are closed.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.