Combineer fietsen en heerlijk eten in de Axarquia

Steve en Helen bieden hun gasten de mogelijkheid op fietsexcursies in combinatie met de de lokale keuken, Lees hier hun verhaal:
Group Bike rental
Een van de voordelen in de Axarquia is de overvloed aan heerlijk eten en drinken die beschikbaar is om bij te tanken tijdens en na het fietsen. Kwalitatieve produkten uit zowel de bergen als de zee behoren naar onze mening tot de beste van Europa. Samen met de famillie uit eten gaan is belangrijk voor Spanjaarden. Het aanbod aan bars en restaurants is dan ook groot en gevarieerd. Voor fietsers in de Axarquia is dit goed nieuws, want fietsen doorheen de ruige natuur stimuleert zeker je behoefte aan extra calorieën. Hoewel er veel restaurants zijn in de grotere steden en aan de kust hebben de meeste dorpen ook café’tjes en bars die een eenvoudig ontbijt, sandwiches, tapas en een “menu del día” aanbieden. Meestal is het een eenvoudige maar lekkere keuken en bovendien ook geen financiële aderlating.
HET ONTBIJT:
Een typisch Andalusisch ontbijt is “pitufo con tomate”. Letterlijk vertaald betekent dit “een smurf met tomaat”…  Het is een klein broodje (vergelijk met onze gekende pistolet) , vaak getoast en besmeerd met vers geplette / geraspte tomaat, olijfolie en grof zeezout. Dit in combinatie met een kopje sterke spaanse koffie zorgen voor extra beenkracht.
Voor de zoetebekken onder de fietsers raden we de “churros con chocolate” aan. Dit zijn gefrituurde “stengels” (een soort beignets) die je doopt in een dikke smeuïge chocoladepap. Aan suikers geen gebrek… Trouwens je kan dit zowel als ontbijt of als vier-uurtje eten…
Een koffie in Spanje is niet zomaar een koffie…  de kwaliteit is meestal uitstekend en ik denk dat er wel 15 variaties bestaan. Voor een kleine sterk shot koffie vraag je om “un cafe solo”; voor koffie met melk is het “café con leche”; wil je veel melk en weinig koffie wordt het “een nube”enz….
Bij Cafe Central in Malaga hebben ze alvast een muurplaat gemaakt met enkele variaties:
cafe central
In de plaatselijke café’s vullen ze met plezier je bidon met water of je kan zelf bijtanken in één van de plaatselijke waterfonteinen die je vindt langs de weg of in de dorpen.
DE TAPAS en MENU DEL DIA:
Vanaf 12 uur ’s middags beginnen de meeste bars hun aanbod aan tapas voor te bereiden. Een menukaart is er vaak niet aanwezig, je kiest aan de gekoelde bar wat er die dag wordt aangeboden. Voor fietsers biedt de  “Tortilla Espanola”  (omelet met aardappels en ui) extra proteïne. Je zal er ook vaak een “Ensaladilla Rusa” (geplette aardappel met ei, tonijn, erwten en mayonnaise); en paella terugvinden. Je portie kan variëren van een “Tapa” (klein) naar “media racion” (halve portie) naar “racion” (volledige portie). Maar vergis je niet…de porties kunnen groot uitvallen 😉
Veel bars en restaurants bieden ook een Menu Del Día aan. Dit bestaat uit 3 gangen, soms met brood en een drankje inbegrepen. De prijzen variëren van 6-10 euro all in. Uiteraard kan je voor deze prijzen geen gastronomische hoogstandjes verwachten maar geloof me zo’n huisgemaakt menu na al die krachtinspanningen kan heerlijk smaken. De porties zijn redelijk, perfect om nadien weer op het zadel te kruipen.  En na zo’n maaltijd rij je in één ruk naar de finish…
Cycling Puerto del Sol
RECUPEREREN
Als het ritje in de Axarquia eenmaal voorbij is, is het natuurlijk tijd voor rust, herstel en bijtanken om te herstellen van alle training op deze uitdagende wegen.
Aan de kust zijn er tal van Chiringuitos die dagverse visgerechten klaarmaken. Sardientjes, Calamares en zeebrasem, klaargemaakt boven een houtvuur, kan echt smaken. Kies je voor een restaurant in de bergen dan is er grote kans dat je geit, lamsvlees of everzwijn op het menu staan. De lokale recepten zijn vaak met amandelen of wijn.
De streek heeft ook een enorm aanbod aan fruit. Vaak kan je tijdens de fietstochten langs de weg zelf een granaatappel, vijg of sinaasappel van de bomen plukken.
Voor een lokaal drankje kan je de lokale zoete Muscatelwijn proberen (vino del terreno). Veel lokale boeren maken hun eigen wijn. Het kan zijn dat je er een paar te koop ziet als je rond fietst in het gebied. Er zijn ook grotere, meer commerciële bodega’s waar wijn kan worden gekocht. Deze omvatten Jarel in Competa en Bentomiz in de buurt van Sayalonga. Absolute aanraders voor de wijnliefhebber…
Fietsen in de Axarquia kan een zware beproeving zijn. Jouw inspanningen hebben de juiste brandstof nodig om jouw inspanningen te ondersteunen en jouw spieren weer op te bouwen zodra je van de fiets stapt. Gelukkig biedt onze regio je tal van mogelijkheden van goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Het aanbod geeft je niet alleen de nodige energie, maar is meestal ook vers, eenvoudig en lekker. Wil je graag meer info over een fietstocht in combinatie met de lokale keuken? Surf naar: https://cycletorredelmar.com/
Steve & Helen

Comments are closed.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.