Mango’s voor dummies

We woonden ongeveer een half jaar in ons paradijsje in Sayalonga, in de campo, met prachtig zicht op de bergen en op de zee. De verbouwingen waren net ten einde, en meerdere van de lokale werklui opperden dat we een perfect stuk grond hadden voor een mooie finca met mango’s. Perdon?
Een kleine 2 hectare beschikbaar, mooi naar het zuiden gelegen stuk berggrond. Klaar om ontgonnen te worden. Miguel, de lokale Manolo, die ook van wanten weet, en van plantages aanleggen natuurlijk, heeft samen met ons de nodige budgetten bepaald en de timing vastgelegd. Samen hebben we dan beslistom ervoor te gaan!

Eerst voor water gezorgd, uiteraard belangrijk als je mango’s gaat kweken. Dus een eigen boortput geboord van wel 150 meter diep, en van de eerste keer op de juiste plaats.  Daarna de waterdeposito van 200.000 liter gebouwd. Vervolgens terassen op de berg laten aanleggen door een bulldozer. Een werkje van lange adem, met een hoogteverschil van 150 meter. Dan hebben we het waterirrigatie systeem aangelegd. Een pomphuis volgestouwd met pompen, kleppen en bidons voor de meststoffen. Volautomatisch en vanaf de smartphone te besturen. En met vele dikke buizen de berg af.
Dan was het tijd voor de mango’s zelf. Tweeduizend kleine boompjes, zo kwetsbaar en mooi. En nog net voor de zomer in de grond. De perito, onze landbouwingenieur, die alle papierwerk geregeld had, houdt mee een oogje in het zeil, zodat ze de juiste hoeveelheid water en meststoffen krijgen.
installatie Ingrid en Pol.png
Op het einde van de inplanting hebben we een feesthe gegeven: paella voor het hele team medewerkers, allen lokale jongens van het dorp of omliggend. Supergezellig!
Ondertussen heel wat kinderziektes van de plantage ondervonden en verholpen. Alles begint stabiel te worden. We zijn nu klaar voor de eerste oogst binnen drie jaar. En ondertussen weten we elke dag exact het weerbericht van buiten, ja, als mangoboer kijk je daar op een andere manier naar.
Dus we stonden erbij en keken ernaar, als twee dummy’s zonder enige ervaring in deze plantenwereld, naar onze eigen mangoplantage te staren … blij en gelukkig.
Met dank aan Miguel en zijn team, is deze onverwachte droom in één jaar tijd, uit het niets, toch werkelijkheid geworden …
Ingrid en Pol

PS: titel werd gekozen door de eigenaars zelf maar als ik naar het resultaat kijk lijken het me wel professionals in wording!
Chapeau!

Comments are closed.

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.