Sardinas al espeto, start van het seizoen

Begin juni start hier aan de kust van Malaga het seizoen van de sardienen op de BBQ. Sardientjes behoren tot de famillie van de blauwe vissen, kunnen een lengte hebben van 25 cm en tot 15 jaar oud worden. Dit visje is zeer voedzaam, heeft 21% proteïnen, 4% vetten, 75% water en is rijk aan vitaminen A,D,B en B2.
Het was aan de kusten van Malaga dat men de sardien op een rietstengel spiesde en boven hete kolen liet garen. Eind 19 de eeuw was dit een gerecht voor de hogere klasse, nadien hield het volk de traditie in stand. Tijdens de zomermaanden (vanaf juni) zijn deze visjes op z’n lekkerst en dus ook het meest gevraagde gerecht in de chiringuitos op het strand.
De sardien moet in zijn geheel op de rietstengel , inclusief ingewanden. Deze zorgen namelijk dat de vis sappig blijft. De caña (spies) gaat in de vis net langs de graat en zonder de ingewanden te raken. Ze gaan ongeveer met z’n zessen op één spies en dan worden ze schuin boven de hete kolen in de grond gestoken. Ze worden geserveerd met grof zeezout en met de handen gegeten…hmmm buen provecho!

2 Comments

  1. eloleo says:

    Ja, voor mij ook! Volgende week!
    🙂

  2. Vino dulce says:

    Un espeto de sardinas acompañado de un vino dulce de Frigiliana, delicioso!!

Follow Us On Instagram

Please check your feed, the data was entered incorrectly.